Wojciech Modest Amaro z domu Basiura (ur. 12 lutego 1972 w Sosnowcu) – polski kucharz i restaurator.
Wojciech Amaro ukończył technikum elektroniczne, zajął się jednak działalnością w branży gastronomicznej. Praktykował u boku takich szefów kuchni jak Alain Ducasse, Yannick Alléno, Ferran Adrià czy Gordon Ramsay. W 2008 wyróżniony przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną tytułem „Chef de L'Avenir”. W Warszawie otworzył restaurację Atelier Amaro, która w 2013 jako pierwsza restauracja w Polsce została oznaczona gwiazdką Michelin.
Jest autorem dwóch książek: Natura kuchni polskiej oraz Kuchnia polska XXI wieku, która w 2010 otrzymała nagrodę Grand Prix w kategorii literatura kulinarna na Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu.
W 2013 został przewodniczącym jury telewizyjnego reality show Top Chef, a w 2014 prowadzącym polską edycję programu Hell's Kitchen.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz